Tandarts of mondhygiënist: wie doet wat?
Hmmm. Heb je ook weleens in de tandartsstoel gelegen en je afgevraagd wat het verschil is tussen een tandarts en een mondhygiënist? Je bent lang niet de enige. Veel mensen zijn niet helemaal zeker wat het verschil is tussen deze twee tandheelkundige professionals. Ze werken allebei in dezelfde omgeving en hebben allebei het doel om jouw mondgezondheid te verbeteren.
Ondanks de overeenkomsten, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee beroepen. Door deze verschillen te begrijpen, kun je beter beslissen of je een afspraak maakt met de tandarts of mondhygiënist. We leggen je dit graag uit!
Verschillen tussen de tandarts en mondhygiënist
Er zijn meerdere verschillen tussen de tandarts en de mondhygiënist. Deze verschillen zitten ‘m vooral in de opleiding, de werkzaamheden en bevoegdheden:
- Opleiding: zoals je misschien al bekend is, moeten tandartsen lang studeren voordat zij zich tandarts mogen noemen. Dit gaat namelijk om een driejarige bachelor, gevolgd door een driejarige tandheelkundige opleiding. De opleiding voor mondhygiënisten is net wat korter. Sluit je de vierjarige HBO-opleiding Mondzorgkunde succesvol af? Dan mag je jezelf daarna mondhygiënist noemen.
- Werkzaamheden: tandartsen doen in principe alles. Ze controleren je gebit van A tot Z. Denk aan de groei, mogelijke ontstekingen en in hoeverre tanden en kiezen vaststaan. Ook doen ze aan gebitsrestauratie. Dat kan gaan om het vullen van gaatjes. Mondhygiënisten richten zich vooral op de gezondheid van het tandvlees en gebit. Ze zijn meer gericht op de preventie van gebitsproblemen. Ze geven bijvoorbeeld tips voor goede mondhygiëne, reinigen je tanden of halen tandsteen weg.
- Zorgverzekering: Zitten er ook verschillen tussen de vergoeding vanuit de zorgverzekering? Voor kinderen zit tandartszorg in het basispakket. Voor volwassen moet je hier aanvullende verzekering afsluiten. Dit geldt ook voor de mondhygiënist. Daar zit dus geen verschil in.
Tandartsen volgen een langere opleiding en voeren een breder scala aan behandelingen uit, waarbij ze zich ook richten op gebitsrestauratie. Mondhygiënisten focussen vooral op de gezondheid van tandvlees en preventieve mondzorg. Het komt veel voor dat mondhygiënisten en tandartsen in één praktijk samenwerken om jou de beste zorg te kunnen bieden. Dat geldt ook voor Kiesz!
Afspraak inplannen?
Weet je nu wat je te doen staat en wil je graag een afspraak inplannen? Of wil je graag nog wat meer informatie? Neem daarvoor gerust contact met ons op. Bereik ons per mail via: info@kiesz.nl. Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via: 085-0150012. We staan je graag te woord!